Sidor

tisdag 24 november 2009

Just 6 simple rules

Som alla viktiga saker i livet finns det bra och dåliga sätt att göra en sak på - så också tittande på filmatiseringar av böcker. En bok blir filmatiserad, antingen som spelfilm eller som tv-serie. Hur maximerar man då utbytet av båda? Som den expert på området som jag påstår mig vara, har jag förstås svaret.=)

How to watch the movie and eat the book too
- according to Aerie

1. Läs boken först.
Även om du ignorerar allt annat så håll den här absolut viktigaste regeln. Anledningen är enkel - boken är sanningen. Endast om filmatiseringen är av högsta klass kan du komma ut ur situationen och gilla båda. Oftast slutar det med att du ogillar boken eller filmen - eller t.o.m båda!
2. Om den finns, kolla in rollbesättningen
Har man uppfattat en karaktär som lång, mörk och ståtlig, blir det en mycket obehaglig överraskning när man ser filmen och han spelas av Danny DeVito. Sorry Danny... Detta problem undviks nästan till fullo om man redan vid läsningen kan kombinera bokens beskrivning med den skådis som ska spela karaktären.
3. Låt tid gå mellan bok och filmatisering
Gärna några månader. Detta är en mycket vanlig fallgrop och brukar göra filmupplevelsen mycket upphackad. "Det där händer faktiskt först" "Det var ju karaktär X som sa det där, inte Y" OSV. Man ser bara detaljförändringarna och missar helheten.
Är du investerad i berättelsen eller gillade boken ordentligt gäller även följande regler:

4. Få koll på de stora förändringarna
Är karaktärer strukna/hopslagna? Har en karaktär signifikant ändrats? Är någon större scen struken/adderad? Kan tyckas trivialt men kidnappas huvudpersonen plötsligt i mitten i filmen utan att det händer i boken kan detta vara det störningsmoment som förstör filmupplevelsen helt. Vet du om detta en bit i förväg hinner oftast en form av acceptans infinna sig.
(<-- Tara i True Blood finns inte med förrän i bok 3 och har då inte alls de karaktärsdrag som hon har i serien)
5. Inga klipp/trailers i närheten av premiär
Kolla gärna trailern när den kommer, eller i förbifarten någon vecka innan - men akta dig för att se för mycket. Ser du dessutom trailern igen alldeles innan premiär riskerar du att förlora en del av överraskningsmomentet i filmen. Den blir dessutom tråkigare och förlorar energi. Du skrattar inte åt komiska scener om du nyss sett dem.
6. Se filmen igen.
Även om de övriga reglerna följts kan några av de negativa effekterna ha smugit sig in och fördunklat filmupplevelsen. Kanske ditt detaljminne var alldeles för bra eller så gjorde höga förväntningar dig väldigt svårimponerad (High expectations kill good movies). Oavsett vad så blir den andra genomtittningen oftast helt annorlunda. Först då kan du till fullo uppleva filmen som en 'film baserad på en bok' snarare än en 'bok i rörliga bilder'
----
För New Moon följde jag inte regel # 5 (addict with an easy fix, remember?) och överarbetade regel # 4. Vilket troligen direkt påverkade filmupplevelsen på något sätt...hur mycket, tja det får jag reda på efter regel # 6 tagits i kraft. =)

Är du ett filmatiseringsfreak liksom jag, och har ett ytterligare tips - TELL ME! =)

Inga kommentarer: